Arabaya Nasıl Macun Çekilir?

Arabaya Nasıl Macun Çekilir?

Macun İşlem Nasıl Yapılır?

Arabaların dış kısmı, aracın gövdesi olan bölüme kaporta ismi verilir. Kaporta aracı dış faktörlerden korumak için tasarlanmıştır. Kaportalar oldukça sağlam ve dayanıklı bir sac türünden yapılmaktadır fakat bazı durumlarda kullanılan sac ne kadar sağlam olursa olsun hasar alabilmektedir. Bu hasarları gidermek için bazı işlemler uygulanır. Bu işlemlerden biriside macun çekme işlemedir. Büyük hasarlar macun çekme işlemiyle giderilemez fakat bazı hasarlarda sadece macun çekme işlemi yeterli olmaktadır.

Araba Macunu Nedir, Ne İşe Yarar?

Araç kaporta macunları çeşitli malzemelerden bir araya getirilerek oluşturulur. Ürün içeriği markaya göre değişmekle birlikte genel olarak kullanılan etken madde polyester ve reçinedir. Macunun işlevi araçların gövdelerinde yani kaportalarında oluşmuş olan hasarlı bölgeleri onarmak, hasardan meydana gelen çukurluklar, boşluklar gibi yerleri doldurup sağlamlaştırmaktır. Kaportada oluşmuş hasarları kısa sürede onarmaya ve daha düşük maliyet ile hasarları gidermeye yardımcı olur.

Araba Kaporta Macunu Yapmak İçin Gerekli Ekipmanlar

Araç kaportasındaki hasarları onarabilmek için kullanılan macunların yanında ek olarak bazı ekipmanlar kullanılmalıdır. Mevcut birçok macun çeşidi vardır bunlardan aracınıza uygun olanı edindikten sonra birlikte kullanmak üzere; zımpara, macun sertleştirici ve zımpara makinesi de temin etmelisiniz. Aynı zamanda temizlik bezleri de bu işlemi yaparken büyük yardımcılarınız olmaktadır.

Araba Kaportasına Hangi Durumlarda Macun Çekme İşlemi Uygulanır?

Araba kaportasında meydana gelen irili ufaklı çökme, ezilme, çürüklük gibi durumlarda macun işlemi uygulanabilir. Bu işlemi yapabilmek için araba kaporta tamircilerine gitmekte fayda vardır. İnce işçilik ve tecrübe isteyen bir işlem olduğu için bu konu hakkında kendinizi yeterli buluyorsanız kendiniz yapabilirsiniz. Araba kaporta tamircileri bu tip hasarları macun ile giderebilir. Kaportaya uygulanan macunlar yapısı gereği oldukça dayanıklı malzemelerdir kaportayı su ve soğuğa karşı dirençli hale getirir.

Araba Macun İşlemi Nasıl Yapılır?

Macun işlemi gerçekleştirilecek olan araba kaporta bölümleri tespit edilir. Bu bölümlerde macun çekme işlemine geçmeden önce hiç bir toz, pislik ve kırıntı tarzında şeyler bırakılmamalıdır. Bu alanlar dikkatle temizlenmeli yüzeylerin temiz olduğundan emin olunduktan sonra macun çekme işlemine geçilmelidir. İşlem esnasında uygulanacak olan tekniklerden dolayı aşırı tozlanma durumu olmaması adına işlem yapılacak olan bölge saf su ile ıslatılabilir. İşlem yapılacak olan zemin ıslatıldıktan sonra kum zımparası ile işlem yapılacak olan bölge açılır. Bu esnada oluşan tozları, parçacıkları temizlemek için yüzey temizliği için kullanılan tinerler kullanılabilir. Temizleme işlemi gerçekleştikten sonra macun hazır ise, hasarlı böyleye uygulamak için seçilen spatula ya da türevi bir aletin üzerine hasarlı bölgeye yetecek kadar macun alınır. Macuna yeteri kadar sertleştirici eklenmelidir.

Genelde macunların kendi kutularının üzerinde koymanız gereken sertleştirici miktarı yazmaktadır. Bu orana çok dikkat edilerek macuna sertleştirici eklenmeli ve çok iyi bir şekilde karıştırılmalıdır. Macun karıştırma işlemi bittikten sonra çok hızlı bir şekilde hasarlı bölgeye uygulanmalıdır, geç kalınması durumunda macun kıvamı iyice sertleşeceği için uygulaması zorlaşacaktır. Hasarlı bölgeye uygulanan macunun kuruması beklenir. Bu işlem ilk uygulanan macun kuruduktan sonra tekrar uygulanır. İkinci kat macunun da kuruması beklendikten sonra fazla olan bölgeler zımparalanır. Temizlik için kullanılan tiner ile macun uygulanan yüzey temizlendikten sonra işlem bitirilmiş olur.

Bir yorum yazın...

Henüz yorum yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol.
Yeni Araba Modelleri Logo
Copyright 2024 © Yeni Araba Modelleri
Tüm hakları saklıdır.