2022 Engelli Araç Alımı ile İlgili Bilmek İstediğiniz Her Şeyi Araştırdık

2022 Engelli Araç Alımı ile İlgili Bilmek İstediğiniz Her Şeyi Araştırdık

Kimler Engelli Aracı Satın Alabilir? 2022

T.C. Sağlık Bakanlığına ait veya bakanlık tarafından çalışmasına izin verilen özel herhangi bir hastaneden alınacak engel durumunu gösterir rapor engelli araç almak için yeterlidir. Bu rapordaki engel durumu %90 ve üzerindeyse 2022 yılında sıfır fiyatı 450.000 TL’nin altında olan her aracı tamamen ÖTV muafiyeti ile satın alabilirsiniz. Aldığınız raporda ÖTV istisnai araç kullanır ibaresi varsa aracınızı kendiniz kullanabilirsiniz. Bu ibare yoksa herhangi bir kişi yakınlık derecesi aranmaksızın size ait engelli aracını kullanabilir.

%90 Engelin Altındakiler ÖTV muafiyetinden Yararlanabilir mi?

Engel durumu %90’ın altında olan vatandaşlarımız da ÖTV muafiyetinden yararlanabilirler. 2022 Engelli araç indiriminden yararlanmak için öncelikle engel durumu %40 ve üzeri olmak zorundadır. Bunun yanında engelli kişi H sınıfı ehliyete sahip olmalı ve kendi engel durumuna göre düzenlenmiş özel aracı olmalıdır. Bu şekilde satın alınan engelli araçları için bir diğer şart ise bu araçları sadece engelli vatandaşların kendilerinin kullanabilmesidir.

Engelli Aracı Satın Almanın Şartları Nelerdir? 2022

Engelli aracını alacak kişi yukarıdaki rapora sahip olması durumunda aynı zamanda A-B ehliyetine sahip olmalı ve dolayısıyla 18 yaşından büyük olmalıdır. Tabi ayrıca engel durumunun zihinsel engel olmaması da gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birinin tutmaması durumunda ise engelli vatandaşımızın yerine Muvafakatname ile işlemleri ailesi yürütebilir.

Engelli Araç Alımında Hangi Belgeler İstenmektedir? 2022

  • Engelli Vatandaşın nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 5 adet biyometrik fotoğraf
  • 18 yaşından küçük ya da zihinsel engelli vatandaşlar için mahkemenin verdiği vasi belgesi
  • Engelli aracı özel başvuru formu
  • Engel oranını gösteren imzalı ve mühürlü hastane raporu
  • Engelli raporu için hastaneye verilen dilekçe
  • Vergi dairesinden alınacak ÖTV ödeme belgesi
  • İşlemleri kendisi yapan engelli vatandaşlar için sürücü belgesi

2022 yılı için engelli araç alımında sizlerden istenecek evraklardır.

2022 Yılında Hangi Araçlar Engelli Aracı Kapsamına Girmektedir.

2022 yılı için devletin belirlediği engelli aracı üst fiyat limiti 450.000 TL’dir. Sıfır fiyatı bu rakamın altında kalan her türlü binek otomobil, panelvan, pick-up, bu kapsamın içine girmektedir. Ancak panelvan, pick-up, kamyonet gibi taşıtların motor hacminin 2800 motoru, otomobillerin 1600 motoru geçmemesi gerekmektedir.

Engelli Aracı Hangi Durumlarda Satılabilir? 2022

ÖTV muafiyetinden yararlanarak sıfır bir araç satın almanız durumunda 5 yıl boyunca bu aracı satamazsınız. Ancak alırken ödemediğiniz ÖTV bedelini vergi dairesine ödemeniz durumunda aracınızı satabilirsiniz. Bunun yanında bir de Doğal afet ya da kaza sonucu aracınızın perte çıması durumunda 5 yıl dolmadan engelli aracınızı satabilirsiniz.

Bir yorum yazın...

Henüz yorum yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol.
Yeni Araba Modelleri Logo
Copyright 2024 © Yeni Araba Modelleri
Tüm hakları saklıdır.